Stäng fönster Norrköping kn, KVILLINGE 6:2 KVILLINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KVILLINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Simonstorp utbruten 1655.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger fem km norr om Norrköping, ensam utefter en väg i kanten av den väst-östliga förkastningsbranten mellan Bråviken och sjön Glan. Från platsen har man en storslagen utsikt över det rika jordbrukslandskapet i söder samt Norrköpings stad. Prästgården Gräslinge ligger ute på slätten söder om kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett smalare, tresidigt avslutat kor, sakristia mitt på långhusets nordsida samt västtorn. Kyrkan har en förhållandevis komplex byggnadshistoria, vilken i sina huvuddrag kan rekonstrueras utifrån en avbildning från 1600-talets senare hälft och en uppmätning från slutet av 1700-talet. Kyrkan uppfördes under äldre medeltid, men dess ursprungliga planform är inte känd. Ett västtorn uppfördes antingen samtidigt eller strax efteråt (det återges under 1600-talet med ljudöppningar av romansk typ). Senare under medeltiden, ovisst när, tillbyggdes rymliga korsarmar i söder och norr. Det ursprungliga koret revs och ersattes med ett rakslutet korparti av långhusets bredd. Under senmedeltiden vidgades långhuset i söder, varvid det nära kvadratiska kyrkorummet välvdes i två skepp. En sakristia i norr tillbyggdes troligen innan medeltidens utgång. Vid tiden för 1600-talsavbildningen fanns ett vapenhus i söder, vars utformning av gavel och takfall tyder på att det tillbyggts tidigare under samma århundrade. Ett murat vapenhus av okänd tillkomsttid fanns också framför tornet i väster. År 1748 revs kyrkorummets mittpelare och valven ersattes med trätak. Samtidigt byggdes det nuvarande tresidiga koret i öster. År 1784-85 byggdes kyrkan om efter ett förslag från murmästare Törnberg, som reviderats av Jacob Wulff vid ÖIÄ. Den senmedeltida sakristian revs, tillika med det södra vapenhuset. Den norra korsarmen behölls som sakristia. Västgaveln, tornet och västra vapenhuset revs, och kyrkan förlängdes västerut. Ett tänkt tornbygge fick skrinläggas på grund av tekniska svårigheter. Det nuvarande västtornet byggdes 1927 efter ritningar av arkitekt Karl Martin Westerberg.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Såväl exteriör som interiör fick ett tidstypiskt gustavianskt utseende vid 1780-talets ombyggnad. Fasaderna är vitputsade och genombryts av stora, rundbågiga fönsteröppningar. Westerbergs torn från 1927 kröns av en slank spira i historiserande form, snarast av renässanskaraktär. Ingång via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Vid en restaurering på 1890-talet, efter förslag av F. R. Ekberg, ersattes trätunnvalvet med nuvarande tredingstak med synlig takstol och pärlspontpanel. Inredningen förnyades delvis. Vid slutet av 1960-talet restaurerades kyrkan av Kurt von Schmalensee, vilken sparade 1890-tals-inredningen men gav den en ljusare färgsättning. Dessutom utfördes den nuvarande läktarunderbyggnaden med brudkammare, kapprum, förråd m.m. Predikstolen härrör från år 1700. Nuvarande altare tillkom vid 1780-talets ombyggnad, liksom altartavlan av Per Hörberg från 1788. Bänkinredningen och läktaren förnyades 1894, medan orgelfasaden ritades av Albert Törnqvist redan 1879. Kororgeln tillkom 1989.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten är gjord av mässing 1664. På väggarna hänger ett större antal begravningsvapen från 1600-1700-talen. En klockbod vid Kvillinge kyrka såldes 1927 till Björnsnäs herrgård och nyttjas där som gårdskapell.