Stäng fönster Pajala kn, KORPILOMBOLO 6:9 KORPILOMBOLO KYRKA

Historik
Korpilombolo kyrka är belägen i en mindre tätort. Kyrkan uppfördes i nyklassisk stil och av trä 1856-1859 efter ritningar av Albert Törnqvist. Den brädfodrades utvändigt 1878. Kyrkan har långhus med inbyggt västtorn och en tillbyggd sakristia öster om koret. 1894 återuppsattes det ursprungliga altarkorset ovanför västra ingången. En ny altartavla utfördes av J Norén. Samma år kläddes den tunnvälvda interiören med pärlspont och dekorerades med en bred, schablonmålad takbård. En restaurering 1936 under Bertil Höök omfattade genomgripande åtgärder som ny tornspira, inklädning av interiören med träfiberskivor samt ny, öppen bänkinredning samt en ny altartavla, målad av Hilda Herslow. 1974 års omfattande restaurering under Bertil Franklin syftade mot att återställa interiören till 1894 års utseende. Äldre panel togs fram, ny altartavla utfördes av Pär Andersson som dessutom bl a utförde dekorativt måleri i klara färger på den arkitektoniskt uppbyggda altaruppsatsen samt på predikstolen och läktarbröstningen, allt ritat av Törnqvist. Läktaren visar motiv med apostlar.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-2000