Stäng fönster Boxholm kn, STJÄRNESAND 1:2 STJÄRNESANDS GÅRD

Historik
Ursprungligen hette gården Sanden men från 1673, då den ombildades till säteri av fru Magdalena Christina Stierna, fick gården namn efter henne. De är belägen vid en vik av Sommen, med en bebyggelse typisk för södra Östergötlands många små säterier. Huvudbyggnaden är timrad i två våningar under brutet plåttak. Övervåningen uppfördes 1819-20, bottenvåningen är dock äldre; 1600-talshusets timmer ingår delvis. Ursprungligen var huset opanelat med rödfärgade timmerfasader. Den nuvarande gulmålade slätpanelen tillkom troligen på 1860-talet. Byggnaden restaurerades 1919 under ledning av Axel V Brunskog. Härvid tillkom bl a takmålningen i bottenvåningens matsal, utförd av Filip Månsson. En invändig restaurering har inletts av nuvarande ägaren. Av de två 1600-tals bodflyglarna är bara den västra bevarad efter en brand 1877. Den är timrad och rödfärgad utom mot gårdsplanen där den har gulmålad panel. Dess rumsindelning med bl a brännvinsrum och visthusbod är i stort sett ursprunglig. Den östra flygeln uppfördes 1986-87 av timmer efter ritningar av Bo Sundberg och är utvändigt i huvudsak en rekonstruktion av den brunna flygeln.