Stäng fönster Tranås kn, ADELÖVS KYRKA 1:1 ADELÖVS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan, som uppfördes 1830-33, ligger fritt strax norr om platsen för den medeltida träkyrka, som revs 1834. Förslag om ny kyrka hade väckts redan 1799. Ritningar av Casper Seurling 1802 bearbetades och godkändes av ÖIÄ. Bygget fördröjdes och ett nytt, helt förändrat förslag uppgjordes av Fredrik Blom på ÖIÄ 1817, ovanligt genom sitt östtorn, i vilket korabsiden och sakristian inryms. När kyrkan omsider byggdes efter denna ritning uppstod flera tekniska fel och byggmästarna avlöste varandra. Kyrkan är i huvudsak välbevarad och varsamt restaurerad och har ursprunglig altarpredikstol. På kyrkogården ett gravkor från 1760-talet för ätten Hummelhielm.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med torn i öster, huvudentré i väster, ingångar även på nord- och sydfasaderna. Uppförd i gråsten till fönstrens nederkant, därovan tegel. Spritputsad med slätputsade omfattningar och pilastrar, avfärgad i gulvitt. Gråputsad sockel. Svart plåttak.

EXTERIÖR - Följer 1817 års ritning med smärre avvikelser (lägre torn, tornets nedre fönster har utgått, sidoingångarna markeras med risalit). Kraftiga ankarslut till dragjärn. Torn med trekopplade rundbågiga ljudöppningar och liten lanternin. Västfasaden har gavelfronton med korsformad blindering. Västgaveln något lägre än det valmade långhustaket. Väggen uppdelas av fyra pilastrar. Alla portaler krönta av lunettfönster.

INTERIÖR - Det vida kyrkorummet har flackt välvt trätak målat i gråvitt och vitputsade väggar med sockelparti i grågrönt. Rummet genomkorsas av de fyra dragstagen strax under takfoten. Altarpredikstol med kolonnburen baldakin och trappa i korabsiden, ritad av Fredrik Blom. Koret följer 1817 års ritning utom att absidnischen är lägre och saknar dekor i valvhjässan. Framförställt altarbord med rundad altarring med glesa balusterdockor, marmorerad i rosa/vitt (ritningens altarring rektangulär). Rundbågiga fönster med enkel bågspröjs överst, svagt tonat antikglas. Fyra slutna bänkkvarter med dörrar och fronter marmorerade i ljust grågrönt, invändigt i enfärgat grågrönt. 1600-talsinventarier från den den äldre kyrkan uppställda på 1950-talet, bl a predikstol placerad på sydsidan, normalt använd istället för altarpredikstolen. Rak orgelläktare med sparsamt dekorerad barriär i grågrönt och guld, med orgelfasad från 1878 i grått och guld. Läktarunderbyggnad med slutna väggar för två samlingsrum. Vapenhus med överljus genom spröjsade sidofönster.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993