Stäng fönster Robertsfors kn, ÖVERKLINTEN 38:1 ÖVERKLINTENS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Överklintens kyrka i Bygdeå är belägen i lummig omgivning i en mindre tätort. Kyrkan uppfördes 1902-1904 av församlingsmedlemmar i nygotisk stil med högt, uppåt avsmalnande torn. Den var i många avseenden en kopia av dåvarande Robertsfors brukskyrka i samma socken efter dess omdaning 1894 (riven 1956). 1939-1940 gjordes en omfattande ombyggnad efter ritningar av Knut Nordenskjöld, som helt ändrade kyrkans utseende och gav den en sen 20-talsklassicistisk karaktär. Det är en långhuskyrka av med smalare kor, vidbyggd sakristia i norr och västtorn. Portalomfattningen härrör troligen från det tidigare tornet. Exteriörens långväggar indelas av pilastrar. Kyrkorummet täcks med tunnvalv. Altartavlan är från 1905 och målad av J (John?) Saedén.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1992-1999