Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VISBY APOTEKET 7 KV APOTEKET 7

 Anlaggning - Historik

Historik
KVARTERET APOTEKET - Kvarteret Apoteket ligger mycket centralt i Visbys medeltida stadskärna. I väster gränsar det till Strandgatan, i öster ligger Mellangatan. Kvarteret begränsas i norr av Rigagränd samt i söder av Lybska gränd.
Vid den äldsta stadsbildningen på 900-talet bebyggdes troligen detta område med trähus. Under medeltiden byggdes stenhus i form av magasin och bostadshus i kvarteret. En gränd skar mitt genom kvarteret i öst-västlig riktning och de två kvarteren bör då ha varit fullbebyggda med stenhus. Området runt kvarteret Apoteket utgör den norra delen av Visbys äldsta bebyggelsekärna. Strandgatan väster om kvarteret var medeltidens huvudgata, eller långsträckta torg, omedelbart innanför den dåtida hamnen. Mellangatan i öster är en av stadens medeltida långgator, vilken bara låg några meter ovanför den dåtida strandlinjen. Den äldre bebyggelsen bekräftas genom att medeltida stenhus fortfarande finns bevarade i full höjd samt att ytterligare murverk har påträffats på flera ställen i kvarteret.
Gränden som tidigare delade kvarteret benämndes på 1700-talet som Martins gränd. Nuvarande Rigagränd hette Lindz gränd och nuvarande Lybska gränd kallades Erdmans gränd. Martins gränd försvann och gjordes till tomtmark någon gång under 1700-talets andra hälft. Sedan dess har kvarteret haft samma sträckning.
Tomtindelningen har dock förändrats. Från att under 1600-talets slut ha bestått av 14 tomter består det idag av endast sju. Ett fåtal av tomterna har dock behållit sin sträckning -åtminstone från 1600-talet och framåt. De tidigaste tomterna hade nummer 196-197, 199-208, 210 samt 212. Under 1700-talet, sannolikt samtidigt som Martins gränd försvann, kom de då elva tomterna att ingå i Norderrotens första kvarter, med tomtnummer 22-24 samt 28-35. Sedan början av 1900-talet har kvarteret i stort sett haft oförändrad fastighetsindelning.
I 1700-talets husklassifikation nämns ett flertal stenhus i kvarteret samt även en del sannolikt nybyggda trähus med tillhörande stall, lador och verkstäder. De som bebodde dessa hus var främst hantverkare, men en och annan borgare och handelsman omnämns också. Dagens bebyggelse utgörs av såväl medeltida packhus och 1700-talsträhus, som senare tillkomna hus från 1900-talet.

APOTEKET 7 - Fastigheten är belägen i kvarterets västra del, med Strandgatan i väster, Apoteket 6 i söder och öster samt Apoteket 8 i norr. Under medeltiden var tomten kraftigt exploaterad, med största sannolikhet fullbyggd med stenhus. Ett av dessa ingår i den nuvarande huvudbyggnaden som är belägen i tomtens västra del invid Strandgatan. I övrigt är fastigheten bebyggd med ett uthus, som ligger i tomtens östra del. Gården omgärdas av plank.
Apoteket 7 antas ha medeltida murverk i idag okänd utsträckning. Längs den medeltida byggnadens södra långsida löpte en gränd, vilken fanns kvar fram till slutet av 1700-talet. Under 1600-talet, då tomten hade nummer 205 och samma utsträckning som idag, bebyggdes tomten med ett hus av trä. I en ansökan om skattebefrielse från år 1758 nämns en nybyggd stenhusbyggnad, vilken förmodligen är densamma som byggnaden invid Strandgatan. Sannolikt utnyttjades de medeltida husresterna för att bygga vidare på. I slutet av 1700-talet fick fastigheten beteckningen Norderroten I:31 och i husklassifikationen från 1785 nämns, förutom stenhuset, en verkstad och ett stall på tomten. Under 1800-talet och fram till början eller mitten av 1900-talet var den södra delen av fastigheten bebyggd med diverse uthusbyggnader. 1962 ersattes dessa uthus av ett garage som inte ingår i byggnadsminnet.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim.
C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0