Stäng fönster Sölvesborg kn, BORGEN 3 SLOTTET

Historik
Det så kallad Slottet på fastigheten Borgen 3 i Sölvesborg är belägen strax intill Sölvesborgs slottsruin. Byggnaden är corps de logi tillhörigt de intilliggande ekonomibyggnaderna, de s.k. slottslängorna och förvaltarebostaden, vilka förklarades som byggnadsminne 19 maj 1995. Tillsammans bildar denna gårdsbebyggelse en herrgårdsanläggning utformad som en i det närmaste fyrlängad gårdsanläggning av sydsvensk typ med mangård skild från ekonomibebyggelsen genom en hög mur och omgiven av en trädgårdspark med höga lövträd och gräsmattor. Gårdsanläggningen är idag delad i två fastigheter där ekonomilängorna och förvaltarebostaden har en ägare, mangården med corps de logi en annan.
Corps de logiet, Slottet, uppfördes 1802 av löjtnant Gustaf Carl Adolf Fredrik Schult som då bodde på gården och var delägare i det sterbhus som ägde den.
1832 förvärvades egendomen av grosshandlaren Jesper Södergren. Corps de logiet bestod då av en envånings, långsträckt byggnad under brant sadeltak. Huset hade ca 30 cm tjocka ytterväggar av tegel och vilade på en kraftig grund av murad gråsten. Man kan förmoda att en stor del av teglet är av medeltida typ och kommer från den intilliggande Sölvesborgs slottsruin.
1841-43 lät Jesper Södergren bygga om corps de logiet. Byggnaden påbyggdes med ytterligare en våning i ekkorsvirke med tegelfyllnad. Övervåningen gjordes något högre än bottenvåningen. Byggnaden putsades och fick en fasadutformning med pilastrar i nyklassisk stil. 1915 genomfördes en omfattande restaurering då bland annat den nuvarande portalen och fönstren i nybarockstil tillkom. Interiört har byggnaden renoverats vid flera tillfällen. Planlösningen är till stora delar bevarad, men snickerier och övrig fast inredning är av senare datum.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1997-10-07, Dnr 221-6425-96