Stäng fönster Halmstad kn, ONSJÖ 32:16 BRUNO MATHSSONS SOMMARHUS

Historik
1960 uppförde Bruno Mathsson sitt ovanliga sommarhus på en tomt i Frösakull, utanför Halmstad. Idéerna till huset hade presenterats några år tidigare i förslaget "The House of To-morrow".
Bruno Mathsson är till stora delar självlärd som arkitekt och hans husproduktion var diger under 50-talet. Genom resor i USA kom han i kontakt den amerikanska glashusarkitekturen som han hämtade intryck från och som sedan fick genomslag i hans egen produktion. Sommarhuset har stora glasytor från golv till tak som tillsammans med den speciella planlösningen upplöser gränserna mellan ute och inne. Den bärande konstruktionen utgörs av järnstolpar och fasaderna av glas- och plastpartier tillsammans med tunna träpaneler. Taket består av ljusgenomsläpplig och välvd korrugerad plast som är fastspänd i plåtrännor.

Planen är L-formad och i mitten finns en stor solgård omgiven av en loggia. Vardagsrummet och solgården är sammankopplade genom skjutbara väggpartier. Sommarhuset är möblerat med Bruno Mathssons egendesignade möbler, som fortfarande står kvar i huset sedan det byggdes. Den fasta inredningen och huset i övrigt är till stora delar intakt sedan byggnadstiden.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring av Bruno Mathssons sommarhus, Onsjö 32:16, Söndrums socken, Halmstads kommun. Länsstyrelsen Hallands län, 2007-04-23. Dnr 432-4837-01