Stäng fönster Torsby kn, VITSAND 1:87 VITSANDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VITSAND

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Vitsands socken, i norra delen av Klarälvsdalen, avsöndrades från Fryksände 1822, varefter nuvarande kyrka uppfördes.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en udde med odlad mark i Övre Brocken norr om övre Fryken. En äldre träkyrka, eller möjligen ett pilgrimskapell, omtalas på en udde i Övre Brocken på Åsteby gårds ägor, några km söder om nuvarande kyrkplats.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga kyrkan uppfördes i liggtimmer, i huvudsak under åren 1822-23, och har korsformad plan; den östra korsarmen inrymmer även sakristia samt de södra och norra korsarmarna avdelat vapenhus respektive bisättningshus. Torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - År 1833 brädfodrades exteriören och panelen rödströks sju år senare. Kyrkans yttre förändrades vid en genomgripande restaurering 1899; brädfodringen vitmålades och sadeltaken över långhus och korsarmar omlades med skiffer. Ingångar via tornets bottenvåning och på den södra korsarmsgaveln. Kyrkorummet täcks av ett brädtunnvalv. Vid ovannämnda restaurering företogs omfattande förändringar i interiören varvid innerväggarna panelades osv. Dess nuvarande karaktär präglas emellertid av den därpå följande restaureringen 1937-38, med Bror Almqvist som arkitekt, då inbyggnaderna bakom altaret och i korsarmarna tillkom och ett nytt altare och altartavla, målad av Olle Hjortzberg, anskaffades. Den s k herrskapsläkaten ovanför altaret revs och plats lämnades därmed för en sakristia. Av äldre bevarad inredning finns predikstolen från 1669, ett arbete i senrenässans av mäster Nils "Snickare", dvs Nils Eriksson från Fryksände.