Stäng fönster Mjölby kn, HERRBERGA 9:1 HERRBERGA KYRKOGÅRD

FÖRSAMLING 1995 - HERRBERGA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka, troligen på samma plats. Äldre murverk kan möjligen ingå i den nya kyrkan.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan grundlades 1788 och uppfördes i marksten 1795-97 av byggmästarna Lars Lindqvist och Petter Lindstrand och består av ett rektangulärt långhus med ett tresidigt avslutat korparti, sakristia på nordsidan och ett torn i väster. Ritning är ej känd.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan uppfördes i enkel nyklassicistisk stil. Exteriören är vitputsad och livas av dekorativa arkitekturelement. Långhusmurarna uppbryts av stora rundbågsfönster. Långhus och sakristia har valmade plåttak. Tornets karnissvängda huv kröns av en liten fyrkantig lanternin med svängda takfall. Ingång sker i väster genom tornet, sidoingång mitt på södra långhusväggen. Interiören är vitputsad. Det rymliga kyrkorummet täcks av ett tryckt trätunnvalv vilande på en profilerad taklist. Per Hörbergs altaruppsats med altartavla tillkom 1798. En äldre predikstol från den gamla kyrkan är uppsatt i kyrkorummet på ena långväggen. Den fungerande predikstolen är från 1800-talet. Orgeln av Pehr Schiörlin byggdes 1799, med fasad ritad av Anders Malmström; orgelverket moderniserades 1990. Den slutna bänkinredningen är från 1951. Större renoveringar av interiören har genomförts vid sekelskiftet 1900, år 1914, 1950-51 (Johannes Dahl) samt 1975-77 (Ture Jangvik).

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Till sakristian leder en medeltida dörr med dekorativt järnsmide, som härrör från den gamla kyrkan.