Stäng fönster Åmål kn, ÅNIMSKOGS STOM 1:5 ÅNIMSKOGS KYRKA

ÅNIMSKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: ÅNIMSKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen i slättbygden vid Vänern, söder om Tösse/Tydje. Kyrkan ligger på en höjdplatå ovanför sjön Ånimmen omgiven av odlad mark. Det omgivande landskapet består av långsträckta dalgångar i kuperad skogsmark. Strax utanför kyrkogårdsmuren, söder om kyrkan, står en brädfodrad och rödmålad klockstapel.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i söder samt vapenhus i väster. Betydande murpartier av en medeltida gråstenskyrka återstår i det nuvarande långhuset. Medeltidskyrkans sydvästportal är fortfarande bevarad, nu som öppning mellan sakristia och långhus. Det befintliga korpartiet tillkom sannolikt vid en ombyggnad under 1600-talets första hälft. Långhuset har därefter även förlängts i väster. Bägge tillbyggnaderna är efterreformatoriska: den södra uppfördes troligen under 1600-talets första hälft, då som vapenhus. Vapenhuset i väster uppfördes 1769, varvid det äldre vapenhuset togs i bruk som sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade, såväl ut- som invändigt och genombryts av stora, rundvälvda dageröppningar. Kyrkans långhus har brutet yttertak, vilket är valmat över den tresidiga östmuren. Samtliga yttertak har skiffertäckning. Huvudingång i väster, genom vapenhuset. Kyrkorummet präglas framförallt av den utsmyckning och de inventarier som tillkom under 1700-talets första hälft. Ånimskog är ett de mest välbevarade exemplen på den provinsiella barock som vid denna tid präglade den lokala konstutövningen. Det plana innertaket av trä har en rik bemålning utförd av Hans Georg Schüffner, 1739. Altaruppsatsen och predikstolen förfärdigades av Nils Falk år 1729. Den nuvarande bänkinredningen tillkom vid en restaurering utförd av Sven Brandel 1928-29.