Stäng fönster Norberg kn, HINSEBO 1:7 THORSHAMMARS VERKSTAD

Historik
År 1870 flyttade Per Erik Pettersson till Kärrgruvan utanför Norberg och startade en mindre tillverkning av metallvaror. Han hade tidigare arbetat på Skultuna Messingsbruk. År 1874 arrenderade han en spiksmedja och vattenfall i Hinsebo, kallad Thorshammar, och fortsatte sin verkstadsproduktion där. År 1876 ombildades firman till att bli ett aktiebolag. Genom sina kontakter i Skultuna fick han flera arbetare att börja jobba i Thorshammar och år 1878 arbetade 20 man i verkstaden och som mest arbetade 33 man i företaget.
Thorshammars verkstad tillverkade ljuskronor till kyrkor, ljusstakar, kranar, kaffepannor, lödrör, smörjkannor m.m. i främst mässing. Mässingen man använde kom från början från Skultuna bruk och senare från Svenska Metallverken i Västerås. Verksamheten var i full gång till 1968, därefter avvecklades den successivt. Maskinverkstaden var i bruk fram till in på 1980-talet, då utfördes endast reparationer och putsning av äldre kopparsaker. Thorshammars Werkstads AB är sedan år 1989 ett kommunalt ägt bolag och Norbergs äldsta kvarvarande aktiebolag.
Byggmästare Axel Engborg från Kärrgruvan ledde bygget av Thorshammars verkstad. Verkstadsbyggnaden är uppförd i slaggsten i en medeltidsinspirerad arkitektur, vanlig i slutet av 1800-talet. De två gavlarna är mer artikulerade än långsidorna och har en symmetrisk uppbyggnad som avslutas med tre krön. Gjuteridelen, från 1885, är den äldsta delen. Maskinverkstaden och smedjan förstördes i en brand år 1886, med återuppfördes strax efteråt. Maskinverkstaden och smedjan bildar den största huskroppen och gjuteriet ligger i en vinkel ut från denna. Verkstaden drevs av vattenkraft, först genom vattenhjul och sedan genom en turbin. Efter en brand år 1918 införskaffades en del nya maskiner och transmissioner. Det ursprungliga taket var klätt med svartplåt men efter branden ersattes det med tvåkupigt lertegel. Även fönstren byttes ut och gjordes större. Interiört i verkstaden har endast mindre förändringar ägt rum sedan slutet av 1800-talet och turbinen och remtransmissionen gick att använda fram till 1970-tal.
Kontors- och magasinsbyggnaden samt kolhuset uppfördes under 1880-talet i skiftesverk. De är i stort sett oförändrade. Avträdet uppfördes i början av 1900-talet medan tvättstugan återuppfördes på 1970-talet, då den tidigare tvättstugan förstörts av vårfloden.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västmanlands län, 2004-05-25 Dnr 432-10792-01