Stäng fönster Krokom kn, KROKSGÅRD 3:1 KROKSGÅRD

Historik
Rödön, centralt belägen i Storsjöbygden, är en bördig jordbruksbygd som vid slutet av 1700-talet och under större delen av 1800-talet upplevde en högkonjunktur. Den äldre bebyggelsen karaktäriseras därför av välbyggda gårdar med många hus, och de enskilda byggnaderna är ofta ovanligt stora. Kroksgård 3:1 är en typisk sådan gård och ett gott exempel på en centraljämtsk gårdsmiljö. Här finns flera välbevarade äldre träbyggnader: bostadshus/bryggstuga, vagnbod, kornlada, stall, ladugård och två härbren, samtliga till största delen timrade och rödfärgade. Bostadshuset/bryggstugan från 1700-talets senare del består av två sammanbyggda tvåvånings enkelstugor med lockpanel och tegeltak. Huvudfasaden har två ingångar med dubbla spegelpardörrar och vitmålade profilerade omfattningar med kraftiga överstycken samt fönsteromfattningar med profilerade krön. Interiören bevarar en ålderdomlig karaktär. Stallet från 1787 har dörr- och fönsteromfattningar med profilerade krön och plåttak; ladugården från 1800-talet är tillbyggd med en kammare och ett svinhus. Vagnboden har tegeltak, kornladan eternittak samt körbro av sten och de båda härbrena från 1800-talets början eternittak.