Stäng fönster Karlskrona kn, TORHAMN 5:30 TORHAMNS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – TORHAMN

FÖRSAMLINGSHISTORIK – Medeltida socken. Har även hetat Torrum.

LÄGE OCH OMGIVNING – Kyrkan ligger centralt i tätorten. Läget är något högt och 500 m nordost om Torshamnsfjärden. Den omgivande bebyggelsen är främst av sekelskifteskaraktär och yngre. Prästgården är belägen strax söder om kyrkan. Till kyrkomiljön hör även en skola. Bebyggelsen ligger i sluttningen ner mot fiskehamnen. Torhamn har varit ett av Blekinges största fiskelägen. Landskapet är flackt och den dominerande jordarten är sand. Socknens inlandsdelar är lummiga men mot kusten möter ett kargare landskap.

RASERAD KYRKA / RUIN – I: Den rivna medeltidskyrkan är känd utifrån äldre arkivalier och avbildningar. Den var uppförd av sten och bestod till sin kärna av ett rektangulärt långhus och ett smalare, rakslutet kor, troligen från 1200-talet. Ett vapenhus av okänd ålder fanns i söder, byggt i korsvirke. Även en sakristia tycks ha funnits, men dess tillkomsttid såväl som tiden för dess rivning är okända. Riven 1884 i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan uppfördes år 1885. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med torn i väster samt smalare, rektangulär korutbyggnad i öster. Byggnadsmaterialet är tegel.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna är vitputsade med synligt tegel i takfriser och omfattningar. Fönsteröppningarna är rundbågade. Långhuset och det lägre koret täcks av sadeltak. Tornet kröns av lanternin med spira. Ingång sker i väster genom tornet, sidoingång finns mitt på södra långsidan. Kyrkorummet har vitputsade väggar och täcks av ett trätunnvalv. Koret ombyggdes under 1950-talet; där sakristiskranket torgs bort och altarväggen med Gunnar Torhamns monumentala muralmålning tillkom. Den skulpterade predikstolen från 1633-35 härstammar från den gamla kyrkan.