Stäng fönster Åmål kn, KYRKAN 1 M.FL. ÅMÅLS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: ÅMÅL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församlingen bildad 1963 genom sammanslagning av Åmåls landsförsamling och Åmåls stadsförsamling.

LÄGE OCH OMGIVNING - Åmåls stadskyrka har ett dominerande läge på en åsrygg i närheten av stadens kärna. Kyrkan har sedan uppförandet brukats av Åmåls landsförsamling och Åmåls stadsförsamling gemensamt.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan uppfördes i sten 1801-1806 och består av ett rektangulärt långhus med en bred, korsarmsliknande utbyggnad mitt på långhusets sydsida, vilket kröns av en något smalare tornkropp. En sakristia i norr tillbyggdes vid 1960-talets slut och är genom en kulvert förenad med församlingshemmet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans sengustavianska exteriör är i huvudsak bevarad från byggnadstiden. De vitputsade murarna genombryts av stora, rundbågiga fönsteröppningar. Kring samtliga byggnadskroppar löper en profilerad gesims. Långhuset täcks av ett skiffertäckt sadeltak, medan tornet kröns av en plåtslagen huv med tornur i samtliga riktningar samt en lanternin. Ingångar i väst- och sydgaveln. Kyrkorummet har vitputsade väggar och täcks av ett flackt trätunnvalv. Korsarmen i söder delas av en läktare i två våningar och förenas med kyrkorummet genom tre rundvälda muröppningar. En läktarunderbyggnad finns under orgelläktaren i väster. Åren 1875-76 genomgick interiören en förändring, varvid bl a ett stort fönster togs upp i öster och inredningen förnyades. Senare försågs även interiören med dekormålningar. Idag präglas interiören framförallt av en omfattande restauering 1932-33, utförd enligt förslag av arkitekt Gustaf Clason. I samband därmed ersatte det nuvarande innertaket ett tredingstak, sannolikt från 1875-76, östfönstret igensattes, bänkinredningen och predikstolen fick nuvarande form och dekormålningarna avlägsnades. På östväggen omfattar en pylonportalformad ram en stor altartavla med motivet "På vandring mot den eviga staden", målad av konstnär Olle Hjortzberg. Vid restaureringen 1932-33 försågs även bl.a. predikstol och läktarbröstningar, såväl i väster som söder, med målningar av Hjortzberg.