Stäng fönster Linköping kn, APOSTELN 1 DOMKAPITELHUSET

Historik
Domkapitelhuset, även kallat Konsistoriegården, är beläget vid Ågatan strax nordväst om Linköpings domkyrka.Tomten har varit bebyggd redan under medeltiden och har under en period utgjort residensgård för en av domkapitlets präster. Den södra delen av dagens fastighet utgjorde S:t Niolaus gård. Den norra delen ingick i Ärkedjäknens gård. På Nicolaus gård fanns fram till början av 1800-talet en gård med ett medeltida stenhus, av vilket två källarrum och en trappa finns kvar. Dessa ingår i den skolbyggnad, som byggdes 1827-30 efter ritningar av arkitekt Jacob Wilhelm Gerss. Byggmästare var länsbyggmästare Johan Holmberg. Byggnaden inrymde stadens trivialskola, en föregångare till senare tiders läroverk. År 1864 flyttades skolan till det nybyggda läroverkshuset vid Storgatan och domkapitlet övertog byggnaden. Samtidigt inrättades lokaler i huset för stiftsbiblioteket, som hitills varit inrymt i domkyrkan. År 1875 förlängdes huset mot väster efter arkitekt Johan Fredrik Åboms ritningar och till de nya lokalerna förlades stiftsbibliotekets boksamling. De båda byggnadskropparna förenades till en enhetligt utformad byggnad med putsdekor i en för tiden karakteristisk nyrenässans. För den under 1920-talet tillkomna stadsbiblioteksverksamheten gjordes 1926 en tillbyggnad mot norr i form av en rotunda, ritad av arkitekt Erik Hahr. Sedan 1973 inrymmer byggnaden Linköpings stifts domkapitel och förvaltning.
Enligt en karta från 1867 fanns två, numera rivna, flygelbyggnader söder om Domkapitelhuset. Den västra av dessa var gymnastikhus. Detta ersattes 1881 av en ny gymnastikbyggnad mitt emot, på södra sidan om Ågatan.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Östergötlands län, 2007-10-18, Dnr 432-23224-07