Stäng fönster Vilhelmina kn, DIKANÄS 3:1 DIKANÄS KYRKA

Historik
Dikanäs kyrka uppfördes 1832-1833 och fram till 1901 användes den endast sommartid. Byggnaden är en salkyrka av liggtimmer med torn i väster och tillbyggd sakristia öster om koret. Kor och långhus har samma bredd och står under gemensamt, spånklätt sadeltak. Huvudingången är förlagd till tornets västfasad och leder till ett vapenhus. På 1890-talet kläddes väggarna med panel, som rödfärgades. Numera är de vitmålade. En genomgripande renovering 1932-1934 under Karl Martin Westerberg innebar breddning av tornet, utbyte av panel och spåntak och förändring av interiören. 1982 utfördes en total upprustning under Bengt Lidström med återställande av interiören till såvitt möjligt ursprunglig utformning. Innertaket är plant och något välvt vid sidorna.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999. Kompletterade 2003