Stäng fönster Söderköping kn, BJÖRKVIK 2:1 BJÖRKVIKS HERRGÅRD (BJÖRKVIKS SÄTERI)

Historik
Godset bildades i slutet av 1300-talet. Av den nuvarande ålderdomliga timmerbebyggelsen anses huvudbyggnaden härstamma från 1600-talets förra hälft eller mitt; i sitt nuvarande skick har den två våningar samt tegeltäckt mansardtak. De båda envåningsflyglarna har brutna tegeltak med valmade gavelspetsar och är troligen byggda på 1780-talet.
Främst bland ekonomibyggnaderna märks fataburen från omkring 1600, en kvadratisk byggnad med utkragad övervåning under spånklätt tak i två fall, monumentalt belägen på en höjd; det är denna fatabur som har kopierats på Skansen i Stockholm. I byggnadsminnet ingår också ett stall, ett magasin och en saltbod, samtliga från 1700-talet. Samtliga byggnader är rödfärgade.