Stäng fönster Eskilstuna kn, VÄSTERMO KYRKA 1:4 VÄSTERMO KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VÄSTERMO

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt i tätorten i den västliga Mälarbygden.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrka i sten med långsträckt planform bestående av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, utbyggd sakristia i öster samt vapenhus och värmekammare i söder. I långhusets mittparti återstår murar efter stenkyrka sannolikt från 1100-talet. Kyrkans ursprungliga korgestaltning är inte säkert känd. I väster fanns ett torn, antingen samtida med kyrkan eller uppfört kort tid därefter. Förmodligen på 1300-talet utvidgades koret till långhusets bredd (möjligen behölls den östra korgaveln som fick utgöra det nya korets östvägg). En sakristia tillkom troligen också vid samma tid. På 1660-talet förlängdes koret ytterligare österut och fick en tresidig avslutning (byggnadsmaterialet skänktes av krigskommissarien Joachim Strokirch på Notholmen under villkor att han skulle få gravplats i koret) och sedan tornet rivits 1687 förlängdes kyrkan även åt väster. Den medeltida sakristian ersattes 1795 av en nybyggnad i öster vilken också fungerade som försträvning. Vid en restaurering 1911 tillkom värmekammaren.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Murarna är vitputsade. Vid restaureringen 1911 fick kyrkan trappgavlar i öster, väster och på vapenhuset. Eftersom dessa sattes upp utan myndigheternas tillstånd förelades församlingen att avlägsna dem vilket dock inte skedde förrän 1956. Ingångar på västgaveln och via vapenhuset. I interiören präglas kyrkorummet av växlingen mellan de två medeltida tegelvalven från 1400-talet, nu i kyrkorummets mittparti, och trätunnvalven från omkring 1800 i öster och väster. Mellan 1803 och 1911 hade kyrkan en altarpredikstol. Sedan 1941 är en målning från 1626 av Theodor Rombouts, uppsatt över altaret. Vid en restaurering 1983 inreddes vapenhuset till väntrum.