Stäng fönster Tanum kn, NAVERSTAD 1:2 NAVERSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: NAVERSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger enskilt tillsammans med Prästegården ett par hundra meter väster om Södra Bullaresjön. Läget är tämligen högt och kyrkan exponerar sig mot bygden i nordväst. Kyrkan ligger i utkant av Naverstads odlingsmarker. Landskapet består i övrigt till största delen av kuperade skogsmarker. Kyrkan ingår i Västra Bullarestrandens riksintresseområde med stor koncentration av fornlämningar i anslutning till den medeltida kyrkan. Naverstad var tingsplats och tidigare administrativt centrum. Naverstad ligger ca 13 km öster om Tanumshede.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus och smalare, rakslutet kor samt sakristia på korets norra sida. De äldsta partierna, sannolikt från äldre medeltid, utgörs av koret och långhuset. 1669 byggdes ett västtorn, förstört av blåst 1729, återuppbyggt men nedbrunnet 1746 varvid en fristående klockstapel uppfördes. Sakristian uppfördes 1927-28 i samband med en genomgripande restaurering under ledning av arkitekt Allan Berglund.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Frånsett fönstren i nyklassisk stil, upptagna 1822-24, och den senare sakristian har exteriören i stort sett bevarat sin medeltida prägel. I samband med förändringarna under 1820-talet upptogs den nuvararande huvudportalen i väster, varvid medeltidskyrkans ursprungliga sydportal igensattes (markerad i putsen vid restaureringen 1927-28). Interiören visar drag från olika epoker. Den medeltida triumfbågen, som vidgades till korets bredd 1822-24, rekonstruerades 1927-28. Långhuset täcks av ett trätunnvalv med heltäckande målningar från 1731 av Christian von Schönfeldt. Några år dessförinnan, på 1720-talet, målade Schönfeldt ramverket kring den arkitektoniskt uppbyggda altaruppsatsen från 1600-talet. Från 1600-talet härrör även predikstolen med profileringar, kolonetter och andra tidsenliga inslag. Ljudtaket snidades dock 1928. Sluten bänkinredning, ombyggd och ommålad i samband med 1920-talets restaurering. Läktaren i väster byggdes senast under 1700-talet. Den har dekorerats med målningar av Schönfeldt, vilka borttogs 1892. De befintliga målningarna utfördes 1928 av Carl Otto Svensson efter förebilder från Schönfeldts verk i andra kyrkor. Läktarunderbyggnaden är från 1991.

Dopfunt av grå granit, 1900-talets början. Madonna, sittande, med barn. Omkring 1300. Väggkrucifix, troligen senmedeltida.