Stäng fönster Tierp kn, TOLFTA 1:1 TOLFTA KYRKA

Tolfta kyrka ligger väl synlig på en kulle. Trakten är mycket rik på fornminnen.

Kyrkan är uppförd av gråsten. Det är en medeltida salkyrka med sakristia i norr och vapenhus i söder. Exteriören karaktäriseras av de vitputsade fasaderna och de brutna takfallen.

Långhus och sakristia har troligen uppförts i början av 1300- talet. Vapenhuset tillfogades vid 1400-talets slut, under samma period slogs kyrkans valv. Korets spetsbågiga fönster är ursprungligt och har kvar sin medeltida omfattning.

Kyrkans fasader rappades och vitlimmades 1736-37, möjligtvis även tidigare. Kyrkorummets väggmålningar, från omkring 1500, överströks 1802 men framtogs på 1880-talet. Valvmålningarna har aldrig överkalkats. Efter en brand 1802 fick kyrkan sitt brutna yttertak.

1947 genomgick kyrkan en större restaurering då bl.a. kalkmålningarna rengjordes och interiören fick sin nuvarande karaktär.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996