Stäng fönster Ludvika kn, LUDVIKA 3:11 LOVISA ULRIKA KYRKA

Historik
Kapellag utbrutet under Grangärde omkring 1652 (eget pastorat 1863). Det första kapellet vid Ludvika bruk uppfördes på Hammarbacken 1652. Idag är det endast namnet "Kapellhagen" som erinrar om det gamla kapellets plats. Ny kyrka påbörjades 1752, söder om Ludvika ström. Den befintliga kyrkogården anlades 1782 1784, men har senare utvidgats i omgångar. Öster om kyrkan finns två gravkullar för familjerna Reuterskiöld och Boethius och ett litet gravkapell från 1700 talet, byggt som gravkapell för baron Cedercreutz, men numera använt som bårhus. Klockstapeln är byggd 1908-09 efter ritningar av Gustaf Améen.

I: Träkapell byggt 1652. Riven i samband med att den nuvarande kyrkan uppfördes på ny plats.

II: Den nuvarande kyrkan byggdes 1749 1752 efter ritningar av konstmäster Gustaf Adolf Wiman. Sedan invigningen kallad LOVISA ULRIKA. Kyrkan är byggd av timmer med korsformig centralplan och rakt avslutat korparti i öster, sakristia i vinkeln mellan den norra och östra korsarmen. Mot korets sydsida fanns tidigare en mindre utbyggnad med separat ingång. Den inrymde bänkarna för brukets herrskap. Utbyggnaden revs 1908, men finns dokumenterad i äldre avbildningar.

Fasaderna är spånklädda under valmade säteritak. Över korsmitten ett centraltorn. Fönstren är höga och rundbågiga. Entréer finns i norra, västra och södra korsarmarna, samt genom sakristian. Kyrkorummet täcks av trätunnvalv. Interiören har moderniserats flera gånger. Åren 1871 72 förstorades fönstren och fick sin nuvarande rundbågiga form; 1908 09 restaurerades kyrkan efter förslag av arkitekt Gustaf Améen, då bl.a. bänkarna ombyggdes; 1953 54 sattes de två fönstren på var sida om altaret igen. Altartavlan är målad av Carl Wilhelm Nordgren 1830 med altartavlan i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm som förebild. Även en äldre altartavla från 1750 finns i kyrkan. Dopfunten från 1954 är gjord av Erik Sand i Strängnäs. Predikstolen, liksom altaret, är från tiden omkring 1830. Ett galler från 1954, utfört av Nils Aron Berge finns i norra korsarmen. Orgelfasaden är byggd av orgelbyggaren Per Zacharias Sand 1828 1829. Begravningsvapen över ätten Cedercreutz från 1722 hänger i kyrkan.