Stäng fönster Gotland kn, AKEBÄCK KYRKOGÅRDEN 1:1 AKEBÄCK KYRKA

Historik
Akebäcks kyrka är en välbevarad romansk anläggning av putsad kalksten. Långhuset, koret och absiden uppfördes under 1100-talets senare hälft. Vid 1200-talets mitt uppfördes det kraftiga tornet i väster med rundbågiga tegeldekorerade och kolonnettförsedda ljudgluggar. Något senare gavs långhuset en modernare resning genom att nocken höjdes och takvinkeln därigenom ökades. Sakristian vidbyggdes på långhusets norra sida 1931-32. Kyrkans huvudingång utgörs av en romansk portal med huggen omfattning i tornets sydfasad. En liten romansk sydportal finns också i koret. Långhusets tidigare sydportal flyttades vid tornets uppförande till dettas nordsida, men har senare igenmurats. Invid korportalen finns en sten som avbildar en liggande man med hammare (en stenmästare?). Den enkla interiören präglas av den enhetliga inredningen från 1600-talets slut och 1700-talets början, med akantusmålningar på bänkinredningen och i långhusets plana innertak av trä. I korets ursprungliga murade tunnvalv sitter tre inmurade ljudkrukor av lera för att förbättra akustiken. En sten vid korportalen avbildar en liggande man i relief. Portaler har tidigare funnits på långhusets sydsida och tornets nordsida. Den välvda ringkammaren upplyses i väster av ett ursprungligt korsformat fönster med huggen omfattning. östra innersmygen till tornets sydportal sitter ännu ett murat vigvattenskar, som senare gjorts om till fattigbössa.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.