Stäng fönster Sigtuna kn, VALSTA 3:28 VALSTA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Valsta kyrka vid torget i centrum av stadsdelen Valsta i Märsta invigdes 1975. Ritningarna är utförda av Nils Tesch. Kyrkan är i det närmaste fristående. En smal gång förbinder byggnaden med församlingslokalerna i söder och för till en sidoingång. Murarna är av brunrött tegel under flacka takfall. Det rakavslutade koret är något smalare än byggnadens övriga delar och vänt mot öster. Under koret ligger en souterrängvåning. Huvudingången leder från torget i väster in mot vapenhuset, flankerat av sakristian t.v. och ett väntrum t.h. Gudstjänstrummet indelas i tre skepp av fyrsidiga kolonner och har panelat trätak. Innerväggarna är av slammat tegel. Koret har ett podium med dopbassäng, använd av olika samfund. Kyrkan har ekumenisk inriktning och är ofta uthyrd. Besökarnas sittplatser utgörs av fast bänkinredning. I väster står en fristående klockstapel.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Anläggningen ligger i sluttning mot ett centrumtorg som är uppdelat av det tvärställda, fristående klocktornet. Brunröda fasadtegelbyggnader med flacka takfall. Kyrkan med huvudentré mot torget. Terrängtrappa upp mot torget mellan kyrkan och församlingsbyggnaden. Sidoentré direkt till kyrkorummet mittemot församlingsbyggnadens ingång med sammanbindande skärmtak. Souterrängvåningar på nedsidan. Kyrkorum med gråslammade tegelväggar. Tak av laserad träpanel och kalkstensbelagda golv. Fasta bänkkvarter av ek i naturfärg. Korpodiet med nedsänkt dopbassäng för fria samfund. Altartextil av Maja Bernmark. Församlingsbyggnaden med helt kringbyggd gård omgiven av korridor till en mängd olika verksamheter.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990