Stäng fönster Sundsvall kn, RÖKLAND 1:26 ALNÖ NYA KYRKA

Historik
Socknen ligger i Sundsvallsområdet, ca sju kilometer nordöst om staden. Kyrkotomten ligger i ett höjdläge på Alnöns nordvästra sida med Alnösundet ett par hundra meter längre ned. Öster om kyrkan vidtar odlingsbygd på planare mark. Sydväst om kyrkan, ca 75 m längre ned i sluttningen, ligger Alnö gamla kyrka på ett tun med hembygdsgården i norr och prästgården i söder. Till prästgården leder en allé från vägen. Kyrkskolan ligger ett stycke söderut vid byvägen från Vi till byarna på norra Alnön.

Utvecklingen på Alnön var dramatisk under andra hälften av 1800-talet då invånarantalet sexdubblades i samband med den kraftiga utbyggnaden av sågverk på öns västra och norra sida. Industrialiseringen skapade välstånd i församlingen och behov av större kyrkolokaler.

Kyrkobyggnaden är orienterad i nordväst-sydost, uppförd mellan åren 1893-1896 i nygotisk stil efter ritningar av arkitekt Ferdinand Boberg, Stockholm. Den är utförd med ganska lågt västtorn, brett men kort långhus och absidialt tresidigt kor i öster. Vid torn finns på ömse sidor utbyggda entreer och trapphus i en form liknande tillagda kapell på de medeltida katedralerna. Ursprungligen fanns vid koret också liknande tillagda volymer för sakristia i norr och arkiv i söder. Sakristian är sedan 1936 om- och tillbyggd i norr efter ritningar av arkitekt John Åkerlund, Stockholm.

Se även tidigare inventeringar.