Stäng fönster Gotland kn, VISBY SKEPPET 2 KV SKEPPET 2

Historik
KVARTERET SKEPPET - Kvarteret Skeppet är beläget i stadens södra del. Det är rektangulärt till formen och sträcker sig från sydväst till nordost. Kvarteret sluttar kraftigt, från Skeppargatan i öster ner mot Slottsterrassen i väster, och gränsar till Norra Slottsgränd i sydväst och till Blekhagsbacken i nordost. Kvarteret Skeppet benämndes tidigare Strandroten I med tomt nummer 42-45.
Från 1400-talets första hälft och fram till år 1679 ingick marken som motsvarar dagens kvarter i området för Visborgs slott. Dessförinnan torde marken ha varit obebyggd. Vissa arkeologiska iakttagelser har gjorts i form av rester av murverk, vilka troligtvis härrör från Visborgs slott. Sannolikt var det först vid 1700-talets mitt som kvarteret planlades och tomter kom att infästas och bebyggas. I husklassifikationen från år 1785 omnämns fyra tomter och de var alla bebyggda med trähus, varav två var reveterade. På tre av tomterna fanns även stallbyggnader. Under 1800-talets senare del delades den södra tomten, nummer 42, upp i en västlig och en östlig del. Dessa motsvarar idag Skeppet 4 och 5. I övrigt har kvarterets tomtindelning legat fast sedan 1700-talet.
Kvarteret utgörs idag av sammanlagt fem bebyggda fastigheter. De fem huvudbyggnaderna är i relativt varierande utförande men bidrar till områdets arkitektoniska helhet, vilken kan beskrivas som småborgerlig. Alla tomter, utom de två i söder, sträcker sig över kvarterets hela bredd, och bostadshusen är placerade invid Skeppargatan i öster. I hörnet vid Norra Slottsgränd och Slottsterrassen finns kvarterets enda större bostadshus, ett flerfamiljshus i stilren jugend från 1909. I övrigt är bebyggelsen småskalig, och på tre av tomterna kvarstår huvudbyggnader i skiftesverk från 1700-talet. Dessa byggnader är dock i om- och tillbyggt skick, vissa med en relativt neutral framtoning i gaturummet. Undantaget är 1700-talsbyggnaden på Skeppet 2, där den välbevarade exteriören håller en hög hantverksmässig klass. En huvudbyggnad är från 1800-talets slut och av betydligt större volym än 1700-talshusen. Två av kvarterets stallbyggnader från 1700-talet finns kvar, varav den ena byggdes om till bostad redan under 1800-talet. Övriga komplementsbyggnader har tillkommit eller omgestaltats helt vid 1900-talets mitt.
SKEPPET 2 - Fastigheten Skeppet 2 är belägen i kvarterets mellersta del, och den sluttande, rektangulära tomten sträcker sig över kvarterets hela bredd. Fastigheten gränsar till Skeppargatan i öster och Slottsterrassen i väster. Från 1400-talets första hälft och fram till år 1679 ingick marken som motsvarar dagens fastighet i området för Visborgs slott. Sannolikt infästes och bebyggdes fastigheten vid 1700-talets mitt, och tomtgränsen har med vissa mindre justeringar legat fast sedan dess. Tomten benämndes tidigare Strandroten I:44 och enligt husklassifikationen från 1785 var den bebyggd med ett trähus och ett stall, båda med brädtak. Trähuset motsvarar det bostadshus som än idag finns på tomten, placerat i den sydöstra delen med långsidan invid Skeppargatan. Stallet från samma tid var placerat i tomtens mellersta del, vid den norra tomtgränsen. Fastighetens byggnadsstruktur var oförändrad från 1700-talet fram till att stallbyggnaden revs på 1960-talet.
Idag är bostadshuset från 1700-talet fastighetens enda byggnad. Huset har en stomme av skiftesverk och är uppfört i en våning, med källare under en del av byggnaden samt inredd vind under tegeltäckt sadeltak. Byggnaden har idag en väl bibehållen, ursprunglig exteriör. Fasaden är i huvudsak klädd med stående träpanel, som särskilt mot gaturummet är mycket väl bevarad, med detaljer av hög hantverksmässig kvalitet. Fasaden utgör ett av få exempel på 1700-talspanel i staden, där fasaden indelas av pilastrar i trä. Längs takfoten löper en profilerad gesims av trä. Byggnadens gårdssida har vitavfärgade, reveterade väggfält med synligt, tjärat ramverk.
Strax norr om bostadshuset finns en öppen bilplats. Denna avskärmas in mot gården av ett brädplank med gångport. Även mot grannfastigheterna i norr och söder finns brädplank. Ned mot Slottsterrassen i väster är tomten terrasserad i olika nivåer med trappsteg emellan. Ut mot Slottsterrassen avslutas tomten en nivå ovanför gatan och tomten avgränsas av ett smidesstaket av böjda, tunna järnstänger vilka är ställda omlott. I staketet finns en grind i samma utförande. Trädgården är gräsbevuxen och där finns gångar av grus och kalkstensflis. På fastigheten växer fruktträd, rosor och ett rikligt urval av prydnadsväxter.