Stäng fönster Ulricehamn kn, BÖNE 10:1 BÖNE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BÖNE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger avskilt, på gränsen mellan utmark och småbruten odlingsbygd i sluttning väster om Ätran. Böne socken ligger norr om Ulricehamn.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka av sten, men i övrigt okänd utformning, raserades 1836. Enligt beskrivningar från 1700- och tidigt 1800-tal skall kyrkan ha varit utsmyckad med figurativa målningar, troligen från senmedeltiden. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1826-36 och består av rektangulärt långhus, utbyggd sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har för byggnadstiden typisk utformning med vitputsade murytor genombrutna av rundvälvda öppningar. Skilda sadeltak täcker långhuset och den lägre sakristian. Västtornet kröns av huv och lanternin. Ingång i väster samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist. Västläktare med orgel. Mångkantig predikstol med ljudtak. Vid restaureringen 1951 efter förslag av arkitekt Ärland Noréen gjordes flera väsentliga förändringar, däribland sattes ett östligt lunettfönster igen och ny altartavla av konstnär Viking Lanje förvärvades (ersatte kors med svepeduk). Även den slutna bänkinredningen härrör från detta tillfälle.