Stäng fönster Eda kn, BODA 1:121 M.FL. SKILLINGMARKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SKILLINGMARK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på ett näs mellan Askesjön och Edssjön på gränsen mot Norge. Den nuvarande kyrkobyggnaden, uppförd i trä under 1600-talet, föregicks av en medeltida träkyrka på annan plats. Den medeltida kyrkplatsen är belägen på Klevane udde där en arkeologisk undersökning företogs 1955. En minnessten markerar platsen.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Belägen på annan plats (SKILLINGSMARKS KYRKPLATS). Medeltida träkyrka. Utgrävningen 1955 blottade grundmurar efter en liten kyrkobyggnad med ett rektangulärt långhus och ett smalare kvadratiskt kor. Kyrkan hade troligen två ingångar i söder. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande träkyrkan består av rektangulärt långhus med smalare och lägre kor i öster, torn i väster samt sakristia i nordost. Kyrkans äldsta delar uppfördes 1689-90. Enligt foton före 1880 bestod kyrkan då av ett långhus med tresidigt avslutat korparti i öster samt torn i väster. Vid en ombyggnad 1880 under ledning av byggmästare Martin Johnsen från Nes i Romerike, Norge, förlängdes kyrkan, sannolikt åt öster, varefter den fick rektangulärt långhus med sakristia vid östgaveln. 1939 uppfördes nuvarande sakristian, varvid altarväggen genombröts och den tidigare sakristian togs i bruk som kor.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tornkroppens övre del är smalare än den nedre och kröns av fyra gavlar och en hög spira. Ljudgluggar och fönsteröppningar med triangelbågar mellan tunna lisener livar upp de vitmålade panelklädda fasaderna. Tornets gavelkrön tillkom 1880 samtidigt som väggarna påbyggdes, yttertaket fick en flackare resning och ytterväggarnas spånklädsel ersattes av vitmålad panel. Då fick också dageröppningarna sin nuvarande form. Ingång i väster. Kyrkorummet täcks av ett vinklat innetak från 1880, med delvis synlig taktol. Vid ombyggnaden 1880 anskaffades den öppna bänkinredningen medan den äldre predikstolen och den av Nils Falk tillverkade altaruppsatsen från 1703 bibehölls. Den spetsbågiga korbågen och innerväggarnas skivklädsel tillkom vid en restaurering efter förslag av arkitekt Einar Lundberg 1939. Då avlägsnades tre arkadbågar från 1880 som burna av stolpar avskilde långhusets östra del till korparti.