Stäng fönster Jönköping kn, VÄLVILJAN 4 HOTELL BRAHE

Historik
Byggnaden färdigställdes sannolikt 1806, men hade redan år 1805 sålts till staden av byggherren, borgmästare C. G. Hjertström. Huset togs i anspråk dels som rådstuga, dels som gästgivargård. Från 1920, då gästgivareförordningen upphörde, och fram till 1974 bedrevs hotellrörelse i huset. Byggnaden ingår som en del i den enhetliga, väl bevarade träbebyggelsen utefter Brahegatan. Den är uppförd i två våningar med locklistpanel och valmat tegeltäckt sadeltak. Fönster, ytterdörrar och skorstenar är bytta i modern tid. 1976-77 genomgick byggnaden en omfattande restaurering och innehåller nu bostäder. Skyddsföreskrifterna omfattar byggnadens exteriör och interiör samt till byggnaden hörande markområde.