Stäng fönster Jönköping kn, VÄLVILJAN 4 HOTELL BRAHE

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Sedan slutet av 1600-talet hade Vista härad haft sin tingsplats i Gränna (Almquist, 1954-1955 s. 358). Både häradsrätten och rådhusrätten höll förhandlingar i Grännas rådhus. Det äldsta rådhusbyggnaden uppfördes 1675 och låg vid nordvästra hörnet av stadens torg. Byggnaden revs dock 1800, och ett nytt rådhus uppfördes på Brahegatan 1805 till 1806. Rådhusrätten upphörde och införlivades med Tveta, Vista och Mo häraders domsaga från och med ingången av 1936.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-26, Almquist, Jan Eric "Lagsagor och domsagor i Sverige : med särskild hänsyn till den judiciella indelningen" Norstedt : Stockholm 1954-1955 s. 358