Stäng fönster Ronneby kn, KALLINGE KYRKA 2:1 KALLINGE KYRKA

Historik
Den första kyrkan i Kallinge brukssamhälle uppfördes 1897 av Kockums jernverks AB. Träbyggnaden, vilken ursprungligen byggts som utställningslokal i Malmö 1896, används numera som föreningslokal. Den nuvarande kyrkan är belägen strax söder om sin föregångare, vid landsvägen Ronneby - Kallinge. Den uppfördes 1937-39 efter arkitekt Herbert Kockums ritningar. Den vitputsade tegelkyrkan består av ett rektangulärt långhus med koret i väster, smalare förhall i väster samt ett sidoställt torn mitt på norra sidan. Långhus och förhall täcks av sadeltak. Fönsteröppningarna är rundbågiga, trekopplad fönstergrupp i öster. Tornet har rundbågiga ljudgluggar i alla väderstreck och kröns av en liten spira på ett flackt torntak. En korgbågig smyg markerar huvudingången i öster. Kyrkorummet är treskeppigt och av hallkyrkomodell. Det präglas av de nio höga tegelvalven (kryssvalv med ribbor) vilka bärs upp av fyra granitkolonner med reliefprydda kapitäl (evangelistsymboler). Koret, den västligaste travén, markeras genom sitt stjärnvalv, sitt högre golv samt den kraftiga belysningen från ett stort sydfönster. Väggar och valv är vitputsade. Den fasta inredningen är ritad av arkitekten.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998