Stäng fönster Karlskrona kn, NAUCKHOFF 16 VARMBADHUSET, KARLSKRONA

Historik
Badhuset uppfördes 1903-1904 av Karlskrona Varmbadhus AB. Det ritades av den berömde badhusarkitekten Wilhelm Klemming. Av Klemmings badhus återstår i dag endast Centralbadet i Stockholm samt badhuset i Karlskrona. Båda är uppförda i jugendstil.
I varmbadet finns fortfarande 1:a och 2:a klassens bassänghallar bevarade intakta. Detta gäller i huvudsak också tvättstugan med sin manuella hiss samt trapphallarna. Många tidstypiska detaljer finns också kvar såsom t.ex. mässingsstänger, järnsmide, trappräcken och målade glasdörrar.
Karlskrona varmbadhus är ett av Sveriges äldsta badhus. Det är det ojämförligt bästa bevarade, och har dessutom varit i kontinuerlig drift sedan det startade. Med sin utsökta fasadarkitektur och sina omsorgsfullt utarbetade detaljer, är det en utmärkt exponent för sin tid. Enligt den tidens ledande balneolog Carl Curman, skulle badhusen var ljusa och välkomnande och inte bara erbjuda besökarna möjlighet att tvätta sig rena utan också vara ett tillflyktsort för dem, som sökte vila och avkoppling. Allt detta speglar sig i Klemmings planlösning liksom i inredningen för övrigt.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1992-10-05, Dnr 221-250-89