Stäng fönster Gotland kn, VISBY NUNNAN 1 KV NUNNAN 1

Historik
KVARTERET NUNNAN - Kvarteret Nunnan är centralt placerat i innerstaden och sträcker sig längs hela den norra sidan av Stora Torget. Det gränsar till Nunnegränd i väster, S:t Lars gränd i norr, samt till både S:t Drottensgatan och Södra Kyrkogatan i öster. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Nunnan S:t Hansrotens fjärde kvarter, med tomterna nummer 1-3.
I kvarteret har arkeologiska lämningar från stenåldern påträffats. Troligen har en stenåldersboplats sträckt sig mellan S:t Hansgatan, S:t Drottensgatan och fram till Stora Torget. Under medeltiden delades kvarteret i två hälfter av en gränd som löpte i öst-västlig riktning, där den norra hälften sträckte sig längre norrut än idag. Båda kvarteren var under medeltiden tätbebyggda med dubbla rader av stenhuslängor. Lämningar efter tretton grunder till medeltida stenhus har påträffats samt ett, eventuellt två, ännu kvarstående byggnader.
Vid mitten av 1600-talet låg kvarterets bebyggelse troligen i ruiner och marken utnyttjades till trädgårdar eller kålgårdar. Enligt 1697 års karta hade kvarteret sin nuvarande avgränsning och var indelat i fyra tomter. Tre av tomterna utgjordes av gårdsmiljöer med huvudbyggnad och uthusbebyggelse med stall och lador. Den fjärde tomtens bebyggelse bestod av enbart uthus och hörde till gården i det södra hörnet av nuvarande Kaplanen 7.
1960 skedde en sammanslagning av de fyra tomterna, som vid denna tidpunkt fick Nunnan 1 som gemensam fastighetsbeteckning. Idag upptas kvarteret i huvudsak av ett större bostadskomplex, som nyuppfördes från grunden 1937. Samtidigt revs en omfattande äldre bebyggelse, dels i trä från 1700-talet, dels ett medeltida stenhus. Kvarteret har haft en blandad befolkning bestående av både ämbetsmän och hantverkare. Under större delen av 1900-talet har ägaren till fastigheterna varit Gotlands kommun, men Nunnan 1 är numera privatägd och rymmer två restauranger, livsmedelsbutik, bageri och bostäder.
NUNNAN 1 - Fastigheten Nunnan 1 utgör hela kvarterets yta. Fastigheten upptas i huvudsak av ett större bostadskomplex, som nyuppfördes från grunden 1937. Samtidigt revs en omfattande äldre bebyggelse, dels i trä från 1700-talet, dels ett medeltida stenhus. Två byggnader räddades undan rivningen. Den ena är en av stadens få tegelbyggnader, belägen i fastighetens sydöstra del, indragen en bit från Stora Torget. Den är från 1516, men uppförd på medeltida grund; i båda gavelfält finns två spetsbågiga blinderingsnischer och i bottenvåning finns bland annat klöverformade väggblinderingar och rundbågiga blindarkader. Byggnaden inrymmer en restaurang, och gårdsutrymmet på byggnadens södra sida fungerar som uteservering sommartid.
Den andra bevarade byggnaden är ett stenhus från 1700-talet, som eventuellt har en medeltida stomme. Denna byggnad inrymmer bageri och är placerad mitt på kvarterets södra sida med gaveln ut mot Stora Torget. Det större och yngre bostadskomplexet sträcker sig över hela den västra, norra och östra delen av fastigheten samt även med två byggnadskroppar mot Stora Torget, i vilka det finns ytterligare en restaurang samt en livsmedelsbutik. Affärs- och restaurangrörelserna ingår som väl etablerade delar i miljön kring torget.