Stäng fönster Mark kn, SANDEN 1 FÖRLÄGGARGÅRDEN KINNA SANDEN

Historik
Kinna Sanden uppfördes 1840 av vävförläggare Sven Andersson. På gården fanns då en äldre mangårdsbyggnad från 1804 och en ladugård. Mangårdsbyggnaden inrymde ursprungligen två rum, kök och ett större skafferi på bottenvåningen och tre rum med garnbod på övervåningen samt vind. Gården kom att med åren kompletteras med nya byggnader och i vissa fall fick de äldre byggnaderna lämna plats åt nya. Sven Andersson kom att betraktas som en av de främsta förläggarna i Sjuhäradsbygden med en omfattande förläggarverksamhet. En ny mangårdsbyggnad uppfördes 1895 av nya ägaren Claes Håkansson. 1947 köpte Marks kommunjordbruksmarken och rev senare ekonomibyggnader samt statarbostad. 1955 övertog Sven Engdahl ledningen av företaget och omorganiserade det till ett modernt inredningsföretag- Kinna Sanden. På 1970-talet brann den yngre huvudbyggnaden ner till grunden och idag kvarstår endast mangårdsbyggnaden från 1840 av det som en gång var gårdsanläggningen Kinna Sanden. Företaget Kinnasand har därefter bytt ägare ett flertal gånger.

Källa: Kulturhistorisk utredning över byggnadsminnet Kinna Sanden, 1996

Under 1500-talet var Kinna Sanden ett av ätten Brahes många gods. Gården donerades under 1600-talet till Fredrik Stenbock, men indrogs till Kronan år 1695 genom Karl XI:s reduktion och tilldelades kavalleriet. Kinna Sanden blev förläggargård under 1830-talet. En ny huvudbyggnad uppfördes 1840. Den är byggd av timmer i två våningar under sadeltak med valmade gavelrösten och klädd med locklistpanel. Fönster- och dörromfattningar samt den kraftiga profilerade gesimsen är dekorerade med tandsnitt.