Stäng fönster Kramfors kn, ULLÅNGERS PRÄSTBORD 1:26 ULLÅNGERS KYRKA

Historik
Socknen bildades i början av 1300-talet ur Nordingrå och ligger i kustbygden i Kramfors kommun. Kyrkan ligger för sig söder om tätorten på en svag höjd i utkanten av det centrala, odlade området. Kyrkan ligger i änden på en dalgång som vid medeltidens början var en invik av nuvarande Ullångerfjärden. Gravfält från yngre järnålder finns i kyrkans närhet.

Kyrkobyggnaden uppfördes ursprungligen under 1200-talet. Kyrkan ombyggdes och utvidgades 1907-09 efter ritningar av arkitekt Gustaf Hermansson och fick då västtorn, korsarmar och ett smalare och lägre kor samt en sakristia norr därom. I sydöstra hörnet finns ett runt dop- och vigselkapell, tillbyggt 1935 vid en restaurering ledd av arkitekt Curt Björklund(arkitekt bl.a. till Funäsdalens kyrka 1928), med kupolformigt yttertak belagt med kopparplåt, och krönt med förgylld stjärna (samma arrangemang med stjärna finns f ö också i Funäsadalen, men då på ett litet tak över altartavlan). Det har tre flerspröjsade fönster. Separata ingångar med kopparklädda dörrar mot öster och söder.

Se även tidigare inventeringar.