Stäng fönster Norrköping kn, ÖSTRA NY PRÄSTGÅRD 1:5 ÖSTRA NY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÖSTRA NY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Rönö utbruten senast omkring 1600.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger rätt lågt i det fornlämningsrika sprickdalslandskapet 20 km sydöst om Norrköping. På kyrkogården finns ett bisättningsrum. Invid kyrkan ligger prästgården, som nu utnyttjas för kyrkans barnverksamhet, samt ett lönebostället. Ett stycke från kyrkan, utefter landsvägen, återfinns en f.d. skola och lärarbostad samt f.d. fattighus.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, en utbyggd halvrund sakristia i öster samt västtorn. Kyrkans byggnadshistoria är oviss. I den befintliga kyrkan torde murpartier återstå av en medeltida stenkyrka. Ett medeltida torn har funnits i väster, vilket dock ombyggts 1747. I samband med tornets ombyggnad hade av allt att döma långhuset befintlig bredd. Kyrkan omtalas som "nybyggd" 1821-22, i anslutning till den gamla kyrkans torn. Murar efter den medeltida föregångarens långhus torde dock ingå i norr, möjligen också i söder, medan korparti och sakristia uppfördes vid nämnda tillfälle.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är putsade i rosa med vita detaljer. Långhuset har sadeltak täckt av skiffer. Det kraftiga tornet har en karaktäristisk överbyggnad med lanternin och spira. Fönsteröppningarna är rundbågiga. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet har tunnvalv av trä vilande på en taklist med rundbågsfris. Interiörens nuvarande ljusa karaktär är resultatet av arkitekt Kurt von Schmalensees restaurering 1940-41, då altarväggens 1800-talsmålning övermålades, det gamla altarskåpet tillverkat i Lübeck ca. 1425-30 återinsattes och de öppna bänkarnas utsirade gavlar bytes mot de nuvarande strama, enkla. Orgeln från 1865. Predikstolen är från 1879.