Stäng fönster Strömsund kn, HAMMERDALS PRÄSTBORD 1:4 HAMMERDALS KYRKA

Historik
Hammerdal var en av Jämtlands medeltida storsocknar med vidsträckt yta och en kraftigt växande befolkning under 1700-och 1800-talen. Med anledning av de långa avstånden till kyrkan låg här länets största kyrkstad, idag i det närmaste utraderad med endast få sporadiskt bevarade kyrkstugor. Den medeltida kyrkobyggnaden var under de svåra första decennierna på 1700-talet i behov av utvidgning. Den första utbyggnaden på 1720-talet visade sig emellertid fort otillräcklig. Pehr Hagmansson uppförde 1778-82 en ny tornlös långhuskyrka med tidstypiskt brutet valmat tak, rokokons främsta signum i den svenska arkitekturen. Delar av medeltida murpartier ingår i kyrkan. Den nya kyrkan var en av landskapets första riktigt stora kyrkobyggnader. 1817 försågs den med sitt kraftiga västtorn, ritat vid Överintendentsämbetet i Stockholm. För att följa tidens stränga regler på symmetri var det självklart att entrén placerades på tornets gavel.