Stäng fönster Skara kn, VENUS 11 SKARA DOMKAPITELHUS

Historik
Den äldsta delen av domkapitelhuset är uppfört 1746. 1787 tillkom den nuvarande vindsvåningen under brutet tak med valmat övre fall och gavelfronton mot Skoltorget. Huset förlängdes mot öster och utbyggdes mot söder 1913-14 efter förslag av arkitekten Torben Grut. Ytterligare en gavelfronton mot Skoltorget tillkom då samt utbyggnaden mot söder med den stora sammanträdessalen på övervåningen. Från denna tid och fram till den senaste renoveringen låg huvudentrén i hörnet mellan det äldsta huset och den södra utbyggnaden.

Huset fungerar sedan 1700-talet som kyrkans kansli och senare stiftsnämndens kansli. Då biskopen bodde på Brunsbo biskopsgård fanns här en övernattningslägenhet för dennes räkning på vinden. När Brunsbo övergavs som biskopsgård 1938 inrättades ett arbetsrum för biskopen i domkapitelhusets övervåning, idag används detta som samlingslokal. På vindsvåningen fanns också hyreslägenheter för privatpersoner, bl.a lokalprofilen Andreas Nilsson, en sinnessjuk adjunkt som fyllde sin bostad och delar av uthusen med sina samlingar av allehanda föremål, vindsvåningen inreddes 1989-90 med kontor. I bottenvåningens västra del fanns under 1900-talet en butikslokal, en bok och pappershandel som stängde så sent som på 1990-talet, skyltfönster och entrédörr till butiken finns fortfarande kvar men butikslokalen är nu sammanträdeslokal. Domkapitelhuset restaurerades invändigt senast 1989-90 då bla. vinden inreddes med kontor, en hiss monterades i utbyggnaden mot söder samt uppfördes en ny entrébyggnad som kopplar samman huset med byggnaden söder om domkapitelhuset .

Gårdens lilla uthusbyggnad av sten kan ha tillkommit vid någon av tillbyggnaderna 1787 eller 1913-14. Stallet och vagnsliderlängan är troligen från början av 1900-talet. Stallet användes först som stall, senare som garage, så länge biskopen hade sin övernattningslägenhet i domkapitelhuset, dvs fram till 1938.

Sverker Larsson

KÄLLOR:
Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 2001-01-22, Dnr 221-3632-2001
Ragnar Sidsjö & Elisabet Orebäck Krantz "Brunsbo biskopsgård" Byggnadsminnen i Skaraborg nr 8, länsstyrelsen/länsmuseet i Skaraborgs län 1992.
Samt uppgifter från sagesman vid inventeringstillfället.