Stäng fönster Mörbylånga kn, TORSLUNDA 4:48 TORSLUNDA KYRKA

Historik
Torslunda kyrka består av ett rektangulärt kyrkorum med kor i öster, sakristia i norr och torn i väster. 1776 omvandlades den medeltida byggnaden till den nuvarande, enhetliga salkyrkan. I murarna ingår rester från åtskilliga byggnadsperioder; så nordmuren till ett långhus från 1100-talet med bevarad portal, yttermuren till ett rakslutet kor från 1200-talets andra hälft och i söder ett sidoskepp med gotisk portal från åren omkring 1300. Inget av klövsadelskyrkans två torn kvarstår; det nuvarande lanterninkrönta tornet uppfördes först 1819. Spetsbågiga fönsteröppningar genombryter murarna; ingångar till kyrkorummet i väster och på sydfasaden. interiör och inredning, tillkommen i etapper, är välbevarad. Altartavla, orgelfasad och läktare är från renoveringen 1880-81, liksom trätunnvalvet, uppfört efter ritningar av J F Åbom som ersättning för ett spegelvalv.