Stäng fönster Nässjö kn, MALMBÄCK 1:82 MALMBÄCKS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Byggd 1827-28 med utnyttjande av delar av grunden samt sakristian till den gamla kyrkan, som brunnit 1817. Länsbyggmästare P Österlöf från Varberg byggde efter ÖIÄ:s ritning av Per Wilhelm Palmroth 1818. För vissa inredningsarbeten ansvarade arkitekt Carl Robert Palmér, Jönköping. Invigd av biskop Esaias Tegnér 1828. Exteriören oförändrad, interiören främst förändrad genom ombyggnad i korpartiet 1908 och läktarunderbyggnad 1968. Välbevarad, tidstypisk altaranordning.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor i öster och torn i väster samt sakristia mitt på nordväggen (på ritningen närmare koret). I koret har sekundärt byggts in utrymmen för sakristia och förråd. Den ursprungliga sakristian nu bisättningsrum. Byggd i sten, spritputsad i gulvitt med slätputs på omfattningar och lisener. Sockel i rosagul sandsten. Enkupigt rött tegel på det åt öster valmade sadeltaket, kopparplåt på torn- och öanternintak (ursprungligen spån).

EXTERIÖR - Långhus med rakt avslutad östvägg med två fönster. Västentré med kraftig överliggare buren av pilastrar, träport med diagonallagd panel. Även sydentré. Runt fönster över tornets inskriftstavla i sandsten, runda fönster även på långhusets västgavel på var sida om tornet. Torn med öppen lanternin, krönt av förgyllt kors.

INTERIÖR - Väggar, trätunnvalv och inredning är hållna i en enhetlig ljusgrå ton. Altarprydnaden utgörs av ett träkors med svepduk och törnekrans, omgivet av kolonner som bär entablement med inskriptionen "Ära vare Gud i höjden" (troligen tillagd senare). Bakom korset har direkt på muren målats en framställning av Jerusalem, utförd av C E Tellander ca 1830. Altaranordningen lämnades på ursprunglig plats då koret 1908 gjordes lägre och smalare genom att hörnen avdelades till sakristia och förråd med dörrar mot långhuset. DE befintliga korfönstren gjordes inåt smalare och rakt avslutade. Samtidigt borttogs den ursprungliga predikstolen, placerad mitt på norra långväggen, utförd 1828 med predikstolen i Asa från 1808 som förebild. Den ersattes av den gamla kyrkans 1600-talspredikstol utan ljudtak. På den nya korbågen målades inskriptionsband. Bänkar från 1908, orgel från 1830 byggd av Jonas Niklas Söderling. Den djupa läktaren med tre kolonnrader inbyggdes 1968 med släta väggar. Fernissat trägolv.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993