Stäng fönster Karlskrona kn, AVELSGÄRDE 1:1 AFVELSGÄRDE GÅRD

Historik
Afvelsgärde gård är belägen på landsbygden invid två höjdpartier strax väster om samhället Lyckeby. Gården har långa anor, under tiden Blekinge var danskt utgjorde Afvelsgärde ett kronohemman under det närbelägna Lyckå slott. I samband med att slottet revs år 1600 omvandlades gården till ett löneboställe för befallningsmännen och kronofogdarna i länet. Vid det svenska maktövertagandet 1658 var gården utarrenderad, men återfördes 1678 till kronan som landshövdingebostad och residens i samband med att planerna för anläggandet av Karlskrona tog form.
År 1811 vidtar en ny epok på Afvelsgärde då den judiske fabrikören och handlanden Fabian Philipp övertar gården. Fabian Philipp utvecklade under sin tid i Karlskrona en omfattande textilindustri som förutom segelduksfabrik även omfattade förläggarverksamhet. När produktionen var som störst sysselsatte verksamheten cirka 600 personer.
Under 1800-talet kom segelduksfabriken att konkurreras ut och utvecklandet av jordbruket kom istället att stå i fokus på Afvelsgärde. Flera fristående gårdar köptes och Afvelsgärde, då under familjen Rubens ägandeskap, kom att bli en av traktens större jordegendomar. Släkten Ruben, även de med judiska rötter, kom i besittning av Afvelsgärde genom ingifte med Fabian Philipps dotter.
I samband med att jordbruket på Afvelsgärde utvecklades och moderniserades kom även gårdsbebyggelsen att förnyas. Huvuddelen av de byggnader som härrör från 1800-talets första hälft finns fortfarande kvar. Under 1900-talets första hälft skedde dock en upprustning av gårdens bebyggelse som resulterade i att merparten av ekonomibyggnaderna och även mangårdsbyggnaden byggdes om.
Under 1900-talet blev den tidigare breda jordbruksverksamheten alltmer specialiserad, bland annat utvecklades mjölkproduktion, trädgårdsmästeri och odling av sockerbetor och potatis på Afvelsgärde. Efter 1950 började dock verksamheten successivt förskjutas till produktion av fjäderfä. Idag utgörs verksamheten huvudsakligen av skogsbruk och uthyrning av hästboxar i den tidigare ladugården, uthyrning av gårdsbostäderna och uthyrning av den tidigare stall- och logbyggnaden till en veterinärstation.
(Utdrag ur byggnadsminnesförklaringen 2015-05-25)