Stäng fönster Kalmar kn, APOTEKAREN 3 CASTENSKA GÅRDEN

Historik
Castenska gården består av två sammanbyggda hus mot gatan samt gårdsbyggnader, omslutande en kullerstensbelagd gård. Den äldsta byggnaden är trappgavelshuset, uppfört av gråsten och tegel samt spritputsat med släta hörnkedjor och lister i ljus färg. Enligt en inskription är det byggt 1667 av sadelmakaren Christian Castens (Cerstens), en av stadens mest förmögna borgare. Det är ett av stadens arkitektoniskt märkligaste hus, med gaveln vänd mot gatan och en ovanlig portal med vågiga pilastrar, krönta av stenklot. Vindsvåningen användes ursprungligen som magasin. Byggnaden påminner om handelshus i nordtyska städer och därmed också om Kalmars förbindelser med Tyskland under 1600-talet.
Det andra gatuhuset, uppfört av rött tegel med putsade och gråfärgade lisener, rusticeringar m m omkring 1900, är medvetet anpassat till det äldre huset men har trots det sin tids prägel.