Stäng fönster Nyköping kn, BÄLINGE KYRKA 1:1 M.FL. BÄLINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – TYSTBERGA-BÄLINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Befolkningstalen avser Bälinge.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger vid kusten mellan Trosa och Nyköping. Kyrkan ligger på en skogshöjd i ett sprickdalslandskap. Till prästgården sydväst om kyrkan leder en allé.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Bälinge stenkyrka har en sammansatt planform, som är resultat av om- och tillbyggnader i flera etapper. Kärnan i den befintliga byggnaden utgörs av ett rektangulärt långhus, som alltjämt kvarstår från den äldsta stenkyrkan, sannolikt uppförd under 1100-talet. Senare under medeltiden, ovisst när, vidgades koret till samma bredd som långhuset och sakristia tillbyggdes. Under efterreformatorisk tid har ett flertal tillbyggen fogats till den medeltida kyrkan. På det romanska långhusets sydsida uppfördes det så kallade Björksundskoret, möjligen på bekostnad av Nils Karlsson Gyllenstierna på Nynäs, död 1564. År 1734 köptes gravkoret av Ulrika Juliana Brahe på Björksund. Ungefär samtidigt erhöll långhuset en kvadratisk tillbyggnad i väster. På dess sydsida tillbyggdes något senare ett vapenhus. Slutligen uppfördes 1650-56 det så kallade Nynäskoret i öster, ett mångkantigt gravkor avsett för riksrådet Erik Gyllenstierna och hans maka.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Efter 1600-talet har kyrkan förändrats endast i mindre omfattning. De lanterninkrönta huvarna på gravkoren ger alltjämt exteriören sin prägel. Björksundsgraven erhöll sin befintliga takhuv 1734. Ingångar till kyrkan ligger i väster och söder genom vapenhuset. Kyrkorummet är helt övervälvt. Det enkla kryssvalvet i koret är samtida med korombyggnaden. Långhuset hade sannolikt ett tunnvalv av trä men fick senare rikt utbildade stjärnvalv, samtida med 1500-talets om- och tillbyggnader. Valven har praktfulla, figurativa målningssviter från 1621 och 1622, enligt bevarade skriftliga källor målade av mäster Peder. Ett järngaller som ursprungligen åtskiljde högkor och gravkor avlägsnades i början på 1700-talet, kyrkans högkor kom då att ligga längst i öster. Kyrkan äger flera gravminnen över de donatorer som satt sin prägel inte bara på kyrkans byggnadshistoria, utan också bidragit till dess fasta inredning och försköning, bland annat en gravhäll över Nils Karlsson Gyllenstierna från 1564. Vid en omfattande restaurering 1940 framtogs bland annat målningarna från 1600-talet vilka blivit överkalkade 1775 och en ny sluten bänkinredning fick ersätta en äldre inredning. Altaruppsatsen är sannolikt från 1706 då det nya högkoret blev inrättat men innefattar delar av en äldre altarprydnad från mitten av 1650-talet. Predikstolen är utförd av Daniel Kortz och uppsatt 1709.