Stäng fönster Gagnef kn, FLODA KYRKBY 25:2 FLODA KYRKA

Historik
Floda kyrka finns första gången belagd i skriftlig källa år 1332, då troligen ett enklare kapell i trä, vars exakta lokalisering inte längre är känd. Den nuvarande kyrkans föregångare, platsens första stenkyrka, antas ha blivit uppförd vid 1400-talets början. Ett visitationsprotokoll 1628 redovisade att den hade välvt långhus med tegelgolv och tre fönster, samt sakristia och vapen-hus. Åtminstone koret lär ha varit smyckat av kalkmålningar. Senare tillkom två läktare och "vacker målad" predikstol. Dopfunten finns ännu bevarad. Till anläggningen hörde en klock-stapel och kyrkohärbärge.

Om - och tillbyggnader på 1700-talet medförde i praktiken att den medeltida kyrkan gick för-lorad. Arbetena tycks ha påbörjats 1727. En skrivelse till domkapitlet 1732 redovisade att kyrkans omfång mer än fördubblats och att murarna höjts över en meter. Fler och större föns-ter hade huggits upp. Efter utvidgningen följde kyrkorummets valvslagning 1734-1735. Åren 1735-1736 utbyggdes sakristian norr om koret. Sista etappen inföll då tornet tillbyggdes 1797 och långhusets takfall ändrades till brutet.

För mer historik rörande kyrkan se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.