Stäng fönster Flen kn, FLENS KYRKBOL 1:2 FLENS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FLEN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger på sörmländska sjöplatån. Kyrkan ligger i utkanten av tätorten på ett näs mellan Gårdsjön och Bjuren.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Flens kyrka består av ett rektangulärt långhus, kvadratiskt kor i öster, det så kallade Rosenhaneska gravkoret, sakristia i norr och torn i väster. Långhuset är sannolikt uppfört på 1200-talet. Kyrkan uppfördes troligen som salkyrka, det vill säga utan i planen markerat kor. På 1660-talet raserades kyrkans östmur och ett nytt högkor, tillika gravkor för familjen Rosenhane, byggdes. 1746 tillkom den nuvarande sakristian. Grunden till en senmedeltida sakristia påträffades vid restaurering 1966. Ett timrat vapenhus av okänd datering raserades vid 1700-talets slut, då också medeltidskyrkans ursprungliga sydportal igensattes. Tornet med västportal uppfördes 1795-98.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tornöverbyggnaden är en enkel huv; långhuset är sadeltäckt; det med arkitekturelement rikt utformade gravkoret täcks av en huv med lanternin. Ingång till kyrkorummet i väster genom tornet. Interiören, belyst av rundbågiga fönsteröppningar, präglas av kontrasten mellan de två gubbvalven med varierande valvstråleform i väster, slagna omkring 1500 och rikt bemålade på 1640-talet, och det vita, enklare korvalvet i öster. Målningarna är utförda av Nils i Tunatorp, samme konstnär som målat Tovastugan i Nyköping. Kyrkan har en medeltida dopfunt och även en cuppa från en medeltida funt.