Stäng fönster Lund kn, ALTONA 2 SKÅNSKA HYPOTEKSFÖRENINGEN

Historik
Kvarteret Altona är beläget centralt i Lund, mittemot domkyrkans västfasad och Lundagård. Under sekelskiftet 1800-1900 lockades banker och institutioner av detta centrala läge och visade på sin betydelse genom påkostad arkitektur i det stora formatet. Tre penninginstitut lokaliserade sin verksamhet till kvarteret Altona. År 1858 flyttade Skånska Hypoteksföreningen in vid Kyrkogatan 15 och 1915 påbörjades deras egen nybyggnad på granntomten i söder. När Skånska Hypoteksföreningen 1914 beslutat uppföra ett nytt hus lät de uppgiften gå till Isak Gustaf Clason som vid den tiden var en av Sveriges mest ansedda arkitekter. Två äldre tomter lades samman med sträckning över kvartersbredden. Huvudbyggnaden förlades mot Kyrkogatan och en något lägre trevåningsbyggnad mot Stora Gråbrödersgatan. Genom en flygellänga i norra tomtgränsen förbinds de båda husen, och ett kringbyggt gårdsrum bildas. Byggnaderna utgör en funktionell enhet. Huvudfasaden mot Kyrkogatan är utförd i grå, släthuggen ignabergakalksten och har en sluten, nästan fästningslik karaktär. Bottenvåningen har skarpt utskurna, gallerförsedda fönster och rundbågig port. De övre våningarna har smala, höga rundbågiga fönster, grupperade tre och tre och inramade av kolonetter. Den översta våningens fönsterrad ligger indragen bakom ett kolonettgalleri. Muren avslutas överst med en krenellering. Högst upp på taket finns en trädgård med gräsmatta och planteringar som från början tillhört direktörsvåningen. Gathuset vid Gråbrödersgatan är präglat av nationalromantik. Fasaden är slammad med tunt kalkbruk som låter murverket lysa igenom. I övrigt består den enda artikuleringen av grunda rundbågsnischer i mellanvåningen. Fönstren är småspröjsade och placerade i vägglivet. Gården nås via en körport med vitputsat tunnvalv. Flygellängans bottenvåning är utformad som en arkad ursprungligen avsedd för stallar men är nu delvis ombyggd till garage. Gårdsplanen har stensättning av storgatssten. Byggnadskomplexet inreddes i sin helhet för Hypoteksföreningen.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1993-12-14, Dnr 221-6497/90