Stäng fönster Vänersborg kn, BRÅLANDA STOM 1:18 M.FL. BRÅLANDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995:BRÅLANDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på ett näs i en krök av Frändeforsån på Dalboslätten ca 1,5 km nordost om tätorten Brålanda. På kyrkogården - söder om kyrkan - står en klockstapel av okänd datering, ombyggd 1887.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett långhus med tresidig avslutning, såväl i öst som väst. Vid långhusets västgavel finns ett vapenhus och i öster en oktogonal sakristia. Troligtvis härrör väsentliga delar av det befintliga långhuset från medeltiden, men dess datering och ursprungliga planform är inte närmare känd. Det tresidiga korpartiet tillkom 1689 och vid ytterligare en ombyggnad 1876 förlängdes långhuset åt väster och fick sin nuvarande symmetriska planform. Då skall även ett äldre vapenhus i söder, av okänd ålder och utformning, ha raserats. Sakristian tillfogades vid en omfattande restaurering 1926, efter förslag av arkitekt Sten Branzell. Det befintliga vapenhuset uppfördes 1990 efter ritning av arkitekt Jerk Alton.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Murarna är vitputsade, såväl i exteriören som interiören, och genombryts av stora, spetsbågiga fönsteröppningar, tillkomna i samband med förändringarna 1876 och 1926. Kyrkans huvudkropp täcks av ett sammanhängande, skiffertäckt sadeltak, valmat över de tresidiga väst- och östgavlarna. Ingång via vapenhuset samt mitt på långhusets sydsida (den senare upptagen 1876). I samband med ombyggnaden 1876 nedtogs ett plant innertak av trä med figurativa målningar utförda av Hans Georg Schüffner från omkring 1746 och ersattes med det befintliga brädvalvet. På 1870-talet utbyttes även det mesta av kyrkans gamla inredning i senbarock. Av den inredning som då tillkom återstår ännu predikstolen från 1874. Altaranordningen och med detta sammanbyggda sakristieskranket från 1870-talet avlägsnades emellertid vid restaureringen 1926, då en altaruppsats i "traditionell" stil förvärvades.