Stäng fönster Gotland kn, RUTE FARDUME 1:58 SÖREN NORRBYS KÄLLARE (MUNKHUSET)

Historik
Av den medeltida byggnaden, Sören Norrbys källare eller Munkhuset), återstår huvudsakligen en tunnvälvd källare samt öster om denna ett par skift höga murar till ett rum som haft eldstad, vilket troligen utgjort dagligstuga med ingång från en ovanpå källaren belägen förstuga. Källaren är av kalksten med tegeltäckt sadeltak och dess nuvarande överbyggnad härrör från nyare tid. Fastigheten skänktes till Föreningen Gotlands Fornvänner 1939. En konservering utfördes 1926-27 och 1942 kom ytterligare restaureringsarbeten till stånd.
Strax öster om källaren ligger ett kvadratiskt torn det s.k. Mynttornet. Det är delvis bevarat till tre våningars höjd, har mycket kraftiga murar i kalksten och hörnkedjor och omfattningar i huggen sten. Sannolikt har tornet tidigare varit ytterligare några våningar högre. Mycket tyder på att det tidigare utgjort försvarstorn och att det uppfördes på 1100-talet eller i början av 1200-talet. Det är inte osannolikt att det sedan i fredligare tider införlivats som förrådsrum till bostadsdelen.

Länsstyrelsen Gotlands läns hemsida 2004, www.i.lst.se