Stäng fönster Skellefteå kn, STORKÅGE 24:8 KÅGE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Kåge kyrka ungefär en mil norr om Skellefteå byggdes 1926 av byggmästaren J. B. Grönlund efter ritningar av Knut Nordenskjöld men har till det yttre prägel av barock och nyklassicism. Kyrkan är av trä och orienterad med ett rakavslutat kor i söder, smalare än långhuset, och med en vidbyggd sakristia intill korets östmur. I norr reser sig ett torn vars bottenplan fungerar som vapenhus. Både fasader och innerväggar är klädda med vitmålad panel. Långhuset har höga, segmentformade fönster och tegeltäckt, valmat sadeltak med svagt svängda fall. Koret har rundfönster och det i altarmuren har glasmålningar. Tornet har lanternin med lökkupol och hög spira.

Interiören har smala pelare som ger en antydan till ett smalt sidoskepp på ömse sidor om mittgången. Tredingstaket är klätt med grå panel. Bänkinredningen är öppen. Altartavlan är utförd av Torsten Nordberg.