Stäng fönster Sigtuna kn, HUSBY 10:1 HUSBY-ÄRLINGHUNDRA KYRKA

Historik
Husby - Ärlinghundra kyrka, som tidigare legat vid sidan om allfartvägen, är belägen alldeles nära Arlanda flygplats. Troligen har den haft en äldre föregångare. Det är en romansk östtornskyrka uppförd av gråsten, vidbyggd sakristia i norr och vapenhus i söder. Exteriören karaktäriseras av de vitputsade fasaderna och de spånklädda taken, speciellt tornets karnisformade huv från 1719. Långhus, kor med torn och absid uppfördes efter 1100-talet mitt. Sakristia och vapenhus tillkom senare under medeltiden. Långhuset utvidgades med en travé i väster under 1200- eller 1300-talet. 1690 välvdes denna del och höjdes till den övriga kyrkans höjd, långhusets främre valv slogs i början av 1400-talet. Det är oklart när fönstren förstorades, förmodligen under 1700-talet. Ett romanskt fönster finns bevarat på långhusets sydmur, synligt från vapenhusets vind. 1898 genomgick interiören en tidstypisk restaurering i nygotisk Spåren efter denna avlägsnades 1951, då väggar och valv vitkalkades, och kyrkans inredning återfick sin 1700-talsprägel.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996